top of page

Sal Göbeği 3

  • Yazarın fotoğrafı: Ayşegül Çallı
    Ayşegül Çallı
  • 27 Oca 2022
  • 1 dakikada okunur

Göbeği İçeri Çekmenin Omurgaya Etkisi



Göbeği içeri çekmenin derin karın kaslarını -abdominal- çalıştırdığına dair yaygın bir inanış var.


Halbuki karnı içeri çekerek yaratılan vakum etkisinin karın bölgesini güçlendirmeyle bir bağlantısı yok.

Tam tersine uzun vadede bu bölgede düzenli olarak yaratılan vakum etkisi üst gövdenin fonksiyonel hareketini bloke eder.

Mobiliteyi- üst gövdenin hareketliliğini- baltalar.


Hareket halindeki bedende akan kinetik enerji tüm bedenin harekete katılmasıyla birlikte bedenin tamamının katıldığı sağlıklı bir eyleme dönüşür. Mesela eklemleri bloke etmeden yük aktarımına izin vererek koşmak, yürümek, merdiven çıkmak vb.

Her eklem hareket etmek için vardır. Omurga, omurların bir araya geldiği eklemler bütünüdür. Omurganın da sağlıklı olması için kendi hareket sınırları ve yönleri içerisinde hareket etmeye ihtiyacı vardır.


Hareket eden omurga bu eylemi sadece kemik düzeyinde değil, onunla etkileşimde olan tüm bağ doku ve kaslarla birlikte yerine getirir. Bedendeki her harekette kaslar, kemikler, dokular el ele birlikte çalışırlar.


Vakum etkisi ile yukarı itilen diyafram, yukarı vakumlanan abdominal kaslar ve iç organlar, uzun vadede üst gövdede yaratılan blokaj sebebiyle bel bölgesindeki merkez güçte zayıflamalara neden olur. Çünkü bedende kullanılmayan dokular, kaslar zaman içinde zayıflar, gücünü kaybeder.


Vakum etkisi omurlar arasındaki disklere* gelen yükü arttırarak bel bölgesinde fıtıklaşma riskini arttırır.(*Omurlar arasında yer alan disklerde meydana gelen yapısal bozuklulara halk arasında fıtık denir.)


Tüm bu nedenlerden dolayı göbeği salmak, karnı serbest bırakmayı hep kendimize hatırlatmak bizi kendi sağlığımıza bir adım daha yaklaştıracaktır.


Sen karnını içeri çekiyor musun?


Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page