Sevgililer Günü, Lupercalia Festivali, Aziz Valentinus Yortusu
- Ayşegül Çallı
- 14 Şub 2024
- 2 dakikada okunur

14 Şubat sevgililer günü olarak bilinse de tarihsel, mitolojik ve sembolik açılardan çok daha derin anlamlara sahip, sevgililerden ziyade kadına ve Juno semboliğine atfedilmiş bir gün.
Juno, yunan mitolojisinde Kronos ve Rhea’nın kızı. Zeus’un ablası ve karısı. Zeus öncesi inanışlarda ise ana tanrıça mitosudur.Tanrıların kraliçesi olan Hera’dır. Burada dikkat edelim kutsal dişi miti devreye girer. Simgesi tavus kuşudur. Kutsal dişi miti kadının ve çocuğun koruyucusu olarak çalışırken, juno astrolojide bir yanıyla kaderimizi, eş adaylarımızı ve çocuk potansiyellerimizi de gösterir.
Bir yanıyla Juno motifi “Hieros Gamos” kutsal birleşme ile bağlantılıdır. Bu günlerde karmik konularla bir araya gelir, karmadan getirdiğimiz kişilerle tanışır, evlenir veya çocuk haberi alırız. Hieros Gamos kutsal birleşme semboliyle de eril ve dişilin birlikte yarattığı, birliğin getirdiği teklik hali kutlanır. Bu nedenle juno kutsaldır ve hieros gamos arınma ve tamamlanmayı temsil eder. Günümüzde tavus kuşu sembolünü bu perspektifte gelinlerin başında duvak olarak görürüz. Evlilik seremonisinde kutsal dişi sembolü yani duvak kadını ve dişil enerjisini korur.
Junonun türk mitolojisindeki karşılığı ise Umay Anadır.
Gelelim Lupercalia Festivaline. Antik Yunanda 13 Şubat gecesi başlayıp 15 Şubat tarihine kadar kutlanan, şehre sağlık ve bereket getirdiğine inanılan festivaldir. Februatus olarak da anılan bu festival, şubat ayına da ismini vermiştir “february”. Lupercalia bayramı doğrudan Juno ile bağlantılıdır. Bu dönemde astronomik olarak Juno, Jüpiter ve dünya arasındaki özel bir konum sebebiyle yeryüzüne bereket, doğurganlık, arınma enerjileri geleceğine inanılır. Kutsal dişiye atfedilmiş bir festivaldir.
Lupa ismi ise Romanın kurucusu olan Romus& Romulus kardeşleri emziren dişi kurttan gelir. Yine kutsal dişi miti; koruyan kollayan ve bakım veren nitelikleriyle burada çalışır. Türk mitolojisindeki karşılığı ise dişi kurt Asena’dır.
Bu döngüde dişi kurt olarak sembolize edilen değerse Sirius’tan başkası değildir.
Bu döngü tamamen anaerkil sistemin özel günleriyle ve yeryüzüne etkileriyle ilgilidir.
Bu kadar kutsal dişi mitinden beslenen bir sembolik hangi noktada ata erkilin elinde bir azize atfedildi şimdi ona bakalım.
Pagan bayramlarını bitirmek isteyen kilise her zaman bu kutsal günleri başka birer kılıfla süsler, başka bir isim koyar ve ataerkil sisteme bu özel günü atfeder. Lupercalia Festivali de papanın kararıyla Aziz Valentine günü olarak değiştirilir. Valentin kelimesi sevgili anlamına da geldiğinden 14 Şubat o gün bugündür sevgililer günü olarak kutlanmaya başlar.
Bu günler kutsal dişi bilgeliğinin yeryüzünde onurlandırıldığı döngüden, kilise gölgesinde azize atfedilmiş ve çiftlerin birbirine gül aldığı bir güne dönüşmüştür.
Comments